Какво да знаем когато купуваме самолетни билети

На какво да обърнем внимание, когато търсим самолетни билети:

- дали е с право на връщане на сумата по тарифата или не; ако е да, при какви условия;
- глобата за неявяване при излитане каква е;
- използване последователност от сегменти – в евтините самолетни билети отделните сегменти няма да можете да използвате или маршрута частично.
-стоповър (stopover) е платено или безплатно пребиваване в транзитните пунктове за срок, от 24 часа по-дълъг.

Авиокомпания Emirates, например, предоставя за безплатен стоповър и възможност до 96 часа по пътя на отиване или връщане, ако през Дубай летите. Някои тарифи за платен стоповър предвиждат възможност, обикновено 50-100 долара, т.е. известно време по пътя да останете в транзитния пункт. Това може да е за комбиниран маршрут отлична идея.

Къде можем самолетни билети да купим?

- В касата на авиокомпанията- обикновено там вземат за услугите си 30-100 евро комисионна. Т.е., съвременните хора в касата не ходят.
- В касата на туристическа агенция – там има възможност за гъвкаво търсене на самолетни билети в глобалните резервационни системи“Галилео” и “Амадеус”, които са измислени отдавна заради туристическите агенции точно и касите за билети по времето, когато още нямаше по интернет продажби на самолетни билети.

В тези резервационни системи не са представени почти всички нискотарифни авиокомпании – още една възможност за съкращаване на разходи. Търсачките са онлайн агенции своего рода, които са включени също към резервационните системи. Понякога на авиокомпанията на сайта му не могат определени направления да се купят, а може само чрез агенция.

В туристическите агенции за редовните полети можете да купите самолетни билети и за чартъри свободни„горещи” места. Имайте този вариант предвид. Нискобюджетните авиокомпании продават само в интернет самолетни билети, техните полети в глобалните резервационни системи не фигурират, затова в повечето търсачки не са отразени.

Aлгоритъм за търсене на самолетни билети:

- Търсене и купуване на сайта на авиокомпанията на самолетни билети зa дадения полет.
- Търсене чрез търсачка.
- При липса на други варианти – купуване от туристическа агенция. Има и метатърсачки – те към други страници се обръщат и за полетите изискват информация. Продажбата на самолетни билети се извършва на сайтовете, от които са взели за билетите информацията. Това във веригата за продажба на билети е допълнително звено.